8. DAN – Neprekidna devetnica svetoj Misi

Današnji poticaj za molitvu, uz napomenu najvažnije je sudjelovanje na svetoj Misi.


8. DAN- Neprekidna devetnica svetoj Misi

1. Zaziv Duha Svetoga

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim
nek bude sada i uvijeke. Amen.

– Pošalji Duha svojega i postat će. (Aleluja)
– I obnovit ćeš lice zemlje. (Aleluja)

Pomolimo se: Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

2. Slavna otajstva Gospine krunice

1. Koji je od mrtvih uskrsnuo.

U prvom slavnom otajstvu razmatrat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist treći dan po smrti slavno uskrsnuo od mrtvih.

2. Koji je na nebo uzašao.

U drugom slavnom otajstvu razmatrat ćemo kako je Gospodin naš Isus Krist četrdeset dana poslije svog uskrsnuća uzašao na nebo i sjeo o desnu svoga nebeskog Oca.

3. Koji je Duha Svetog poslao.

U trećem slavnom otajstvu razmatrat ćemo kako je naš Gospodin Isus Krist poslao Duha Svetoga nad apostole u prilici ognjenih jezika.

4. Koji je Tebe, Djevice na nebo uzeo.

U četvrtom slavnom otajstvu razmatrat ćemo kako je bila Blažena Djevica Marija, uznesena na nebo.

5. Koji je Tebe, Djevice, na nebu okrunio.

U petom slavnom otajstvu razmatrat ćemo kako je bila Blažena Djevica Marija okrunjena kao kraljica neba i zemlje.

3. Evanđelje dana

Evanđelje: Mt 22, 1-14

U ono vrijeme: Isus ponovno prozbori svećeničkim glavarima i starješinama naroda u prispodobama: »Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!’«

»Ali oni ne mareći odoše — jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi ubojice, a grad im spali.«

»Tada kaže slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’«

»Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše — i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju. Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.«

4. Kratki poticaj za razmišljanje

U prispodobi o svadbenoj gozbi kralj šalje sluge da pozovu uzvanike na svadbu, ali oni mu odgovaraju odbijajući poziv, jer imaju puno obveza. Kralj se međutim ne obeshrabruje, te šalje svoje sluge da potraže druge goste kako bi ispunio dvoranu. Tako odbijanje prvih, kao posljedicu ima upućivanje poziva svima, uz posebnu naklonost prema siromašnima i potisnutima na rub društva. To se dogodilo u uskrsnome Otajstvu: veliku silu zla pobijedila je svemogućnost Božje ljubavi. Uskrsli Gospodin sada može pozvati sve na gozbu uskrsne radosti dajući uzvanicima, On sâm, svadbeno ruho, simbol besplatnoga dara milosti koja posvećuje.

Među pozvanima, odnosno među onima koji slijede Boga, nalazi se jedan čovjek koji nije odjeven u svadbeno ruho, te ga kralj daje baciti u tamu. Kakvo je to odijelo koje mu nedostaje? Nažalost, među gostima kojima je darovao novo odijelo, bijelo odijelo ponovnoga rođenja, kralj pronalazi neke koji ne nose odijelo purpurne boje dvostruke ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu – rekao je Sveti Otac. U kakvome stanju želimo pristupiti nebeskome slavlju, ako ne nosimo svadbeno ruho, odnosno ljubav, koja nas jedina može učiniti lijepima? … Osoba bez ljubavi u nutrini je mračna. Vanjska tama o kojoj govori Evanđelje, samo je odraz unutarnje sljepoće srca – istaknuo je Sveti Otac.

Nije, dakle, dostatno nazivati se kršćanima kako bismo se spasili. Neće biti dovoljno izjasniti se Kristovim ‘prijateljima’, hvaleći se lažnim zaslugama. Pravo prijateljstvo s Isusom izražava se u načinu života; izražava se dobrotom srca, poniznošću, blagošću i milosrđem, ljubavlju prema pravednosti i istini, te iskrenim i poštenim zalaganjem za mir i pomirenje – to je ‘osobna iskaznica’ po kojoj smo mi Njegovi istinski ‘prijatelji’, odnosno ‘putovnica’ s kojom ćemo moći ući u vječni život. Međutim, mnogo je zvanih, ali malo izabranih, kaže Isus. Nije riječ o povlasticama, kako bi netko mogao pomisliti. Prolaz u vječni život otvoren je svima, ali je ‘uzak’ jer je zahtjevan, iziskuje zalaganje, samozataju, poniženje vlastitoga samoljublja.

(Benedikt XVI.)

5. Molitve

Molitva predanja i ljubavi sv. Ignacija Lojolskog

Uzmi, Gospodine,
i primi svu moju slobodu,
moju pamet, moj razum
i svu moju volju,
sve što imam
i što posjedujem.

Ti si mi to dao,
Tebi, Gospodine,
sve vraćam;
sve je tvoje,
raspolaži sa svime
po svojoj volji.

Daj mi samo svoju
ljubav i milost,
i to mi je dosta. Amen!

***

Molitva svetom Mihaelu arkanđelu u borbi protvi zla

Sv. Mihaele arkanđele, brani nas u boju, budi nam u pomoći protiv zloće i zasjeda đavla. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo, a i ti poglavico Vojske Nebeske, sotonu i druge pakosne duhove, koji svijetom obilaze na propast duša, Božanskom krijepošću i pakao protjeraj i strovali. Kroz bezgriješnu Djevicu Mariju. Kroz Njezino bezgriješno začeće. Amen.

Oče naš…

***

Pod obranu se Tvoju utječemo

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi. Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen.

Ostavite komentar

Pin It