7. DAN – Neprekidna devetnica svetoj Misi

Današnji poticaj za molitvu, uz napomenu najvažnije je sudjelovanje na svetoj Misi.


7. DAN- Neprekidna devetnica svetoj Misi

1. Zaziv Duha Svetoga

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim
nek bude sada i uvijeke. Amen.

– Pošalji Duha svojega i postat će. (Aleluja)
– I obnovit ćeš lice zemlje. (Aleluja)

Pomolimo se: Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

2. Radosna otajstva Gospine krunice

1. Koga si Djevice, po Duhu Svetom začela.

U prvom radosnom otajstvu razmatrat ćemo kako je arkanđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti po Duhu Svetom i roditi Sina Božjega.

2. Koga si Djevice, Elizabeti u pohode nosila.

U drugom radosnom otajstvu razmatrat ćemo kako je Blažena Djevica Marija posjetila svoju rođakinju Elizabetu i s njom ostala tri mjeseca.

3. Koga si Djevice, rodila.

U trećem radosnom otajstvu razmatrat ćemo kako je Blažena Djevica Marija rodila Gospodina našega Isusa Krista u betlehemskoj špilji te ga je postavila u jasle.

4. Koga si Djevice, u hramu prikazala.

U četvrtom radosnom otajstvu razmatrat ćemo kako je Blažena Djevica Marija četrdeseti dan poslije poroda prikazala u hramu Ocu nebeskom svoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, kojega je primio u naručje starac Šimun.

5. Koga si Djevice u hramu našla.

U petom radosnom otajstvu razmatrat ćemo kako je Blažena Djevica Marija našla svoga dvanaestogodišnjeg Sina, Gospodina našega Isusa Krista, u hramu među učiteljima.

3. Evanđelje dana

Evanđelje: Mt 20, 1-16a

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ‘Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ‘Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ‘Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ‘Idite i vi u vinograd.’

»Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ‘Pozovi radnike i podaj im plaću, počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ‘Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’

»Nato on odgovori jednomu od njih: ‘Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’

»Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«

4. Kratki poticaj za razmišljanje

Ne brini se mnogo tko je za tebe, a tko je protiv tebe, nego nastoj oko toga i brini se da u svemu što činiš Bog bude s tobom.

Imaj čistu savjest, i Bog će te vjerno braniti. Kome Bog hoće pomoći, tome ne može ničija pakost škoditi. Ako znaš šutjeti i trpjeti, zacijelo ćeš osjetiti Božju pomoć.

On zna i kada i kako da se njemu izručiš.

U Boga je da pomogne i izbavi od svake nevolje. Često nam mnogo koristi da ostanemo što ponizniji ako drugi znadu za naše pogreške te ih prekoravaju.

Ako se ponizimo zbog svojih pogrešaka, tada ćemo lako udobrostiviti druge i bez poteškoće umiriti sve koji se na nas srde. Bog štiti i oslobađa poniznoga i poniznom se priklanja; poniznomu daruje obilje milosti te ga nakon poniženja proslavljuje.

On otkriva svoje tajne poniznome i k sebi ga milo privlači i prizivlje. Ponizan čovjek posve je miran i kad je osramoćen, jer se oslanja na Boga, a ne na svijet. Ne misli da si išta napredovao ako ne držiš  da si niži od svih.

Primjena i molitva:

Ako radi vršenja svojih dužnosti prema Bogu trpiš poruge i poniženja u društvu gdje živiš, ne brini se za te poruge ako ti je savjest mirna. U poniženju samoga sebe osjetit ćeš da si malen pred veličanstvom Božjim, ali ćeš osjetiti i pomoć Božju.

Molimo te, Gospodine, učini nas vazda poslušnima Tvojim zapovijedima, da postanemo dostojni Tvojih darova. (Popričesna na XX. Nedj. Po Duh.)

(sv. Toma Kempec)

5. Molitve

O Bože svemogući, sveznajući,
koji si bez početka i kraja,
koji si darivatelj i uzdržavatelj krepostī:
udostoj se učvrstiti me na čvrstom temelju vjere,
i štititi neprobojnim štitom nade,
i uresiti me svadbenom odjećom ljubavi.

Daj mi da pravednošću tebi budem podložan,
da se razboritošću čuvam đavolskih zasjeda,
da se umjerenošću držim sredine,
da jakošću strpljivo podnosim protivštine.

Daj da dobro kojega nemam
ponizno tražim od onih koji ga imaju;
da se istinito optužujem
za zlo koje sam napravio;
da smireno podnosim kaznu
koju izdržavam;
da ne zavidim dobru bližnjega,
nego da uvijek zahvaljujem
na tvojim dobrima…

Usadi u meni kreposti, Gospodine,
da božanskoj službi budem odan,
da u ljudskim službama budem brižljiv,
a u tjelesnim potrebama nikome na teret.
Daj mi, Gospodine, gorljivu skrušenost,
iskrenu ispovijed,
savršenu zadovoljštinu.

Udostoj se dobrim životom
iznutra me usmjeriti
da činim što doliči,
i što mi koristi za zaslugu,
a ostalim bližnjima za primjer.

Daj mi da nikada ne žudim za onim
što je besmisleno
i da odbijam ono što je neugodno,
kako se ne bi dogodilo da prije vremena
žudim za onim što tek treba početi,
a da prije dovršetka napustim započeto.
Amen.

(sv. Toma Akvinski)

***

Molitva svetom Mihaelu arkanđelu u borbi protvi zla

Sv. Mihaele arkanđele, brani nas u boju, budi nam u pomoći protiv zloće i zasjeda đavla. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo, a i ti poglavico Vojske Nebeske, sotonu i druge pakosne duhove, koji svijetom obilaze na propast duša, Božanskom krijepošću i pakao protjeraj i strovali. Kroz bezgriješnu Djevicu Mariju. Kroz Njezino bezgriješno začeće. Amen.

Oče naš…

***

Pod obranu se Tvoju utječemo

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi. Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen.

Ostavite komentar

Pin It