Propovijed apostolskog nuncija u BiH Mons. Francisa Assisija Chullikatta na 35. Mladifestu

Mons. Francis Assisi Chullikatt, apostolski nuncij u BiH predslavio je misu, u četvrtak 1. kolovoza, prvog dana 35. Mladifesta, a njegovu propovijed prenosimo u cijelosti.

Mons. Francis Assisi Chullikatt, apostolski nuncij u BiH predslavio je misu, u četvrtak 1. kolovoza 2024. godine, prvog dana 35. Mladifesta, a njegovu propovijed prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre u Kristu!
Dragi mladi prijatelji!

1.Kad nas život stavi u situaciju izbora – a to se događa svaki dan – biramo jedno a ne drugo. Redovito to činimo svjesno ili spontano, a ponekad čak pod-svjesno ili nesvjesno. Tako, na primjer, svaki otkucaj našeg srca je izbor koji naše srce svakog trenutka čini spontano kako bi nas održalo na životu: kad srce ne kuca, život prestaje. No, srce ne kuca bez izravnih podražaja mozga. Slično tomu, nijedan izbor ne činimo a da Bog, koji je tvorac našeg života i našeg usuda, za to ne zna i to ne dopusti (usp. Iv 13,27b; Mudr 12,19b).

Sve to ukazuje na važnost odlukâ koje svakog dana donosimo, među kojima se izdvaja odluka o tome hoćemo li biti dobri ili zli (usp. Mt 7,11). To je jedna od onih odluka koja je rezultat naših osobnih izbora. Općenito govoreći, mi ne volimo da nam netko drugi nameće ili nas prisiljava da budemo dobri ili loši. Ako nas netko na to uspije prisiliti, neko vrijeme trpimo a onda ipak odbacimo. Štogod odlučili ili odabrali u svom životu, uvijek je to rezultat osobnog izbora. Kao što jedan filozof reče: u svojoj bîti, život je izbor koji se čini u svakom trenutku života.

2.Upravo o tome govori evanđelje koje je izabrano za liturgijski spomendan svetog Alfonza Marije de’ Liguorija. Riječ je o prispodobi o velikoj mreži koja se baca u more i skuplja svakovrsne ribe: “dobre i loše” (usp. Mt 13,47). Svatko od nas je stvoren na sliku i priliku Božju (Post 1,27) i obdaren darom slobodnog odlučivanja i izbora o tome hoće li postati dobar ili loš. Ta će odluka, upozorava Isus, biti odlučujući kriterij na kraju vremenâ o tome hoćemo li ili ne biti dostojni vječnog života. Stoga je, dragi mladi, od velike važnosti izbor što ga činimo svakog dana, osobito u životu vjere. Jednako važan je poziv i upozorenje svakom od nas da uvijek biramo “bolji dio”, kao što ga je izabrala Marija, sestra Lazarova i Martina (usp. Lk 10,42), o čemu piše papa Franjo u divnoj poruci upućenoj vama, dragi mladi, koji ćete ga susresti u Rimu sljedeće godine na Jubileju mladih, od 28. srpnja do 3. kolovoza 2025.

Draga braćo i sestre!

3.Izabrati najbolji dio života – prema papi Franji – znači “izabrati Gospodina Isusa” kao svoj put, istinu, život (usp. Iv 14,6), kao naše jedino dobro i jedino dragocjeno blago života (usp. Mk 8, 34-38; 9,1; Mt 13,44-46). Jer, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce (usp. Mt 6,19-23). Drugim riječima, samo onaj tko izabere Gospodina naći će put spasenja koji vodi u pravi život, u pravi mir i istinsku radost. Samo onaj tko izabere Gospodina iznad svega (usp. Mt 22,35-40) može utjeloviti njegovu Riječ, poput Marije, Isusove majke i slike savršene učenice: svojim da Božjoj volji (usp. Lk 1,38), Marija je učinila dobar i savršen izbor (usp. Rim 12,2b) i tako je pristala sudjelovati u novom stvaranju po novom Adamu, Isusu Kristu (usp. Rim 5,12-21; 1 Kor 15,22-45).

Dragi mladi!

Poput presvete Marije, prvih učenika i svetog Alfonza, pođite za Isusom. “Ne bojte se približiti mu se, prijeći prag njegova doma, razgovarati s njim licem u lice, kao što se razgovara s prijateljem (usp. Izl 33,11). Ne bojte se novog života koji vam on nudi” (Ivan Pavao II., Poruka u prigodi XII. Svjetskog dana mladih 1997. godine, br. 3). On sam vam daje mogućnost da taj novi život, uz pomoć njegove milosti i dara Duha Svetoga, prihvatite i primijenite ga u svome životu.

Iako se sve oko vas, u jednom trenutku, može promijeniti, Božja Riječ, Isus, ostaje vjeran, ne mijenja se, nadilazi povijest, uvijek je spreman susresti vas, ohrabriti vas, pomoći vam, voditi vas do sigurne luke spasenja. Samo on, jedini kormilar Petrove barke (usp. Mk 4, 38-40), zna kako vas u mračnim i olujnim trenutcima voditi do sigurnog izbora u životu. Zapravo, on vas traži i neprestano vas prati, čak i u ovom trenutku dok vam u njegovo ime govorim, jer nikada vas neće prestati ljubiti (usp. 2 Tim 2,13). Nikad ne zaboravite da je on prvi ljubio vas (usp. 1. Iv 4,10). On vas je oduvijek ljubio, stoga vas traži i govori vašem srcu, jer vjera se rađa i raste iz pozornog slušanja Božje riječi (usp. Rim 10).

Dragi mladi!

4.Postajući Kristovi učenici, izabrali ste najbolje u svom životu. Prihvaćajući vjeru u Isusa, možete čuti njegov glas u iskustvu svakog osobnog susreta s njim (usp. 1. Iv 1,1-4). S tim u vezi, sjetite se da je sam Isus prvi preuzeo inicijativu da susreće svoje učenike, kao u slučaju dvojice učenika iz Emausa (Lk 24,13-53). Susret s Isusom vas prosvjetljuje, ispunja vas njegovom milošću i pomaže vam rasti u vjeri, osobito u trenutku lomljenju euharistijskog kruha. Susrećući Isusa tijekom ove euharistije, obnovite svoje povjerenje u njega i samo u njega.

U tom smislu, sveti Ivan Pavao II. je govorio da je “Isus zahtjevan prijatelj koji ukazuje na visoke ciljeve, traži da iziđemo iz sebe, pođemo mu u susret i povjerimo mu cijeli svoj život” (Isto), rušeći tako barijere površnosti i straha, odbacujući staroga čovjeka s njegovim djelima – kako poziva sveti Pavao – i oblačeći novoga čovjeka, koji se obnavlja na sliku svoga Stvoritelja (usp. Kol 3,9; Ef 4,21-24). Riječ je, dakle, o korjenitom izboru i odluci za ono i Onoga koji je najbolji dio u našem životu. Nakon tog izbora, otkupiteljska snaga vjere u Isusa koji je pobijedio smrt i donio nam novi život, obnavlja nas iznutra i izvana (Isto).

Dragi mladi!

5.Vjera Crkve, kao što znamo, utemeljena je na Isusu Kristu, jedinom Spasitelju svijeta koji je jučer, danas i zauvijek (usp. Heb 13,8). Samo od Krista,  u tišini molitve i slušanja njegove riječi, možete dobiti odgovore koji niti varaju niti razočaravaju, nego vas učvršćuju u nadi (usp. Rim 5,5) koja je već u vama. On vas liječi od tjeskobe, od noćnih mora, od svake malodušnosti koja vam oduzima mir, životni spokoj i sklad. Isus je “Riječ Očeva” (usp. Iv 1,1); on nam je otkrio pravo lice Božje (usp. Heb 1,1-2) i daje smisao i cilj našim nesigurnim ili kolebljivim koracima.

U nesigurnostima, rastresenostima i zbrci svakodnevnog života, kada je vaša vjera na kušnji, oponašajte Isusove učenike na putu u Emaus (usp. Lk 24,29) i poput njih zamolite Isusa da “ostane s vama” dok čekate svjetlo novog dana i budućnost, koja je ponekad neizvjesna. Molite Isusa da “ostane s vama” kadgod budete morali putovati cestama mnogih Emausa našeg vremena. Neka on bude vaša snaga, vaš bedem, vaš vjerni prijatelj, vaš sigurni kompas i vječna nada. Neka on, prije svega, bude vaš najbolji izbor tijekom cijeloga života. Nosite ga u svojoj duši, navješćujte ga i živite ga svim srcem, svom snagom i svim umom svojim (usp. Mt 22,35-40; Mk 12,28-31) – i tako svjedočite cijelom svijetu svoju vjeru da je Isus jedini Spasitelju i Otkupitelju čovječanstva!

Dragi mladi!

6.Poučeni Božjom riječju i okrijepljeni euharistijskim kruhom, pozvani ste odabrati najbolji dio kako biste bili vjerni i vjerodostojni svjedoci Kristova evanđelja u današnjem svijetu. Postanite istinski graditelji kraljevstva Božjega, istinski Kristovi misionari, tako da u cijelom svijetu zasvijetli baklja civilizacije ljubavi, mira, radosti, sloge i ljudskog bratstva.

Svetac čiji spomen danas slavimo, Alfonso Maria de’ Liguori, izvrstan je primjer mladića koji je izabrao najbolji dio u svom životu. Posve se posvetio Gospodinu, ostavivši za sobom zavodljivu budućnost koju mu je svijet nudio. Unatoč tomu što je rođen u plemićkoj obitelji, hrabro i nepokolebljivo odlučio se za svoj najbolji izbor, a to je podijeliti sve što je imao kako bi služio najsiromaš-nijima po četvrtima svoga grada, obavljao službu propovjednika, ispovjednika, misionara i na kraju biskupa, neumorno služeći svojoj biskupiji, sve do svoje smrti, koja se dogodila na današnji dan, prije više od dva stoljeća, 1. kolovoza 1787. godine.

Primjer ovog Sveca koji je izabrao najbolji dio, trebao bi i nas potaknuti da postanemo dobri ljudi i živimo svetim i Bogu ugodnim životom. Lik i primjer svetog Alfonza suvremen je i danas. Još kao mladić bio je pun oduševljenja i ljubavi prema Gospodinu, i smjelo je odbacio velike, varljive i razočaravajuće snove ovoga svijeta. Zadivljujući život ovog Sveca potvrđuje nam da Bog svima koji izaberu bolji dio života daruje obilje blagoslova, mudrost, dobrotu i puninu svoje milosti. Bog ih ispunja snagom Duha kako bi, u školi Evanđelja, naučili slijediti svet i jednostavan put kršćanske zrelosti i kako bi svoj životni izbor za Krista, u srcu Crkve i kao “hodočasnici nade” živjeli na dosljedan i primjeran način.

Neka nam presveta Marija, ikona Crkve i slika Kristovih učenika, od Boga izmoli milost da i mi postanemo i uvijek budemo vjerni učenici Isusa Krista, neumorni glasnici mira, ljubavi, nade – i Kristove radosti u svijetu.

Dragi mladi, sretan vam blagdan!
Neka vas Bog sve blagoslovi, danas i uvijek! Amen

Ostavite komentar

Pin It