Nadbiskup Aldo Cavalli: U Međugorju Duh Sveti mladima daje snagu, inteligenciju, odlučnost za život

Ovogodišnji Mladifest bit će održan od 1. do 6. kolovoza pod geslom: “Marija je uistinu izabrala bolji dio“ (Lk 10, 42). Za oko 50 tisuća mladih i 500 svećenika iz cijelog svijeta bit će organizirane mise, euharistijska klanjanja, molitve krunice, procesije, svjedočanstva, koncerti i drugi duhovni programi.


Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli gostovao je u utorak, 30. srpnja, na Radiopostaji Mir u Međugorju povodom 35. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju.

U razgovoru s Velimirom Begićem nadbiskup se osvrnuo na dosadašnja iskustva Mladifesta s obzirom na to da je, uz međugorske fratre, već treći put domaćin ovom velikom susretu, prenosi portal Radiopostaja Mir Međugorje.

„Prošle godine i pretprošle godine sam vidio tisuće i tisuće mladih koji su ovdje došli sa samo jednom svrhom, a to je susresti Gospodina“, podijelio je nadbiskup, “Isusa su ponajviše susretali u Euharistiji. Euharistija je stvarna i istinska nazočnost Gospodina Isusa među nama, a Isusa su susretali uz pomoć i pratnju Blažene Djevice Marije putem prethodne molitve krunice“, podijelio je nadbiskup dosadašnja iskustva Mladifesta.

Mladifest je vjerodostojna duhovna obnova u Isusovoj i Marijinoj nazočnosti

„U toj dubokoj Isusovoj nazočnosti, On je govorio nama, govorio je njima, a mi i oni smo razgovarali s Njim. To je bila jedna vjerodostojna duhovna obnova, povlačim se da bih susreo Isusa praćen Djevicom Marijom.“

Nova evangelizacija

„Mladi koji u tisućama ovdje dolaze oni su promotori, oni su čimbenici, djelatni čimbenici nove evangelizacije. Oni dolaze iz ovog našeg svijeta, žive u ovom našem svijetu, žive u ovom našem svijetu i sudjeluju u životu ovoga novoga svijeta kojemu trebamo navijestiti evanđelje. A kako navijestiti evanđelje? Kako navijestiti evanđelje kompleksnom svijetu, čovječanstvu kakvo je danas?“, rekao je mons. Cavalli.

Onaj koji je duboko povezan s Gospodinom i koji je duboko uronjen u svoj svijet u kojem živi, ta osoba se zove prorok. Prorok je osoba koja duboko živi u Bogu, po Gospodinu Isusu i koja istovremeno duboko živi u današnjem svijetu.

Važnost ovog susreta mladih objasnio je usporedivši mlade katolike s prorocima današnjeg vremena.

„Upravo mladi koji sudjeluju na ovom čudesnom susretu postaju protagonisti nove evangelizacije. Kao proroci oni se duboko sjedinjuju u Bogu s Gospodinom Isusom Kristom i navještaju ga današnjemu svijetu. I kao proroci oni žive duboko ukorijenjeni u današnji svijet, žive taj svijet i taj svijet prikazuju i donose Gospodinu Isusu.“

Odaziv na Mladifest kao pokazatelj zabrinutosti mladih za svijet

„Mladi razumiju jedan vrlo jasan problem, a to je situacija današnjega svijeta koju susreću; oni nisu izmislili tu situaciju, oni je jednostavno nalaze“, prepoznao je nadbiskup i nadodao: „Ono što oni mogu činiti je odlučiti hoće li uči u najbolji dio današnjega svijeta ili u najgori dio današnjega svijeta? Da bi donijeli takvu odluku, trebaju biti odlučni, inteligentni i pripremljeni. U ovom mjestu Duh Sveti mladima daje snagu, inteligenciju, priprema ih i daje im odlučnost za život u današnjem svijetu“.

Papina poruka mladima

Marija je uistinu izabrala bolji dio. Lk 10, 42

„U pismo u kojemu Sveti Otac predočuje, predstavlja lik Marije, Martine i Lazarove sestre, predstavlja isto tako i Mariju iz Nazareta vjerodostojnu Isusu učenicu… Predstavljajući ta dva lika Sveti Otac poziva sve mlade da postanu istinski vjerodostojni Isusovi učenici na način da izaberu bolji dio“, objasnio je nadbiskup papinu poruku, odnosno geslo ovogodišnjeg Mladifesta.

O izjašnjavanju Svete Stolice o međugorskom fenomenu

U nedavnom posjetu Međugorju apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua govorio je o normama za postupanje u razlučivanju nadnaravnih fenomena koje je u svibnju objavio Dikasterij za nauk vjere. Kazao je kako je ”najviša razina priznanja koju Crkva može dati nihil obstat, odnosno da će nakon pažljivog i dugotrajnog proučavanja vidljivih manifestacija moći izjaviti da nema elemenata koji su protivni doktrini i moralu Crkve i da stoga nema zapreke za slobodno i osobno priklanjanje takvim pojavama i porukama koje one sa sobom nose”.

Mons. Cavalli ukazao je na činjenicu da je papa uzeo pod svoju izravnu brigu i jurisdikciju cijeli pastoralni dio međugorske župe te kao odgovornog poslao je nadbiskupa koji nad tim pastoralnim dijelom župe ima svu jurisdikciju koju ima jedan biskup u svojoj biskupiji kako bi se očitovala duhovna kvaliteta Međugorja.

„Ostale odluke donosit će se u budućnosti sukladno odredbama Dikasterija za nauk vjere“, zaključio je nadbiskup.

Dođite i budite vjerodostojni svjedoci živoga Gospodina

Na kraju razgovora nadbiskup je pozvao sve mlade da dolaskom na susret postanu vjerodostojni svjedoci živoga Isusa.

„Dođite, dođite i dođite, s dubokim ciljem postanimo svi, ali zaista svi, vjerodostojni pronositelji nove evangelizacije, noseći unutar sebe naš svijet i primajući u sebe svijet Gospodina Isusa. Na taj način, kada u sebi imamo Gospodina, postajemo vjerodostojni svjedoci života Gospodina Isusa. Dođite, dođite da bi ste još više postali svjedoci Gospodina Isusa“, pozvao je nadbiskup.

Ostavite komentar

Pin It