Potpuni oprost za Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba u nedjelju 28. srpnja 2024.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 18. srpnja dekret o dodjeli potpunog oprosta onima koji posjete bolesnu, usamljenu stariju osobu ili osobu s invaliditetom na 4. svjetski dan baka, djedova i starijih osoba koji Crkva obilježava 28. srpnja.


Puni oprost mogu dobiti i bake, djedovi ili starije osobe, kao i oni koji sudjeluju u vjerskim obredima vezanim uz slavlje, ako su ispunjeni uobičajeni uvjeti – odvojenost od svakoga grijeha, primanje sakramentalne ispovijedi i svete pričesti te molitva na Papine nakane.

Oprost je milost koju daje Katolička Crkva zaslugama Isusa Krista za uklanjanje vremenite kazne zbog grijeha. Odnosi se na već oproštene grijehe i čisti dušu kao da je upravo krštena.

Osoba koja zbog bolesti, nemoći ili nekog drugog ozbiljnog razloga ne može napustiti svoj dom također može dobiti potpuni oprost ako se “duhovno uključi u sveta slavlja” toga dana, “prinoseći milosrdnom Bogu molitve, boli, ili patnje njihovih života“, kako je navedeno u dekretu Apostolske pokorničarne. Također se navodi molba svećenicima da budu na raspolaganju za sv. ispovijed, prenosi CNA.

Podsjetimo, Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba, koji je 2021. ustanovio papa Franjo, obilježava se četvrte nedjelje u srpnju, u neposrednoj blizini blagdana Isusovih praroditelja Sv. Joakima i Ane.

U ovoj godini Dan će se slaviti 28. srpnja, a tema je Ne odbaci me u starosti mojoj (Ps 71,9).

Cilj joj je “skrenuti pozornost na činjenicu kako je, nažalost, usamljenost gorka sudbina u životu mnogih starijih ljudi, koji su tako često žrtve kulture odbacivanja”.

Za potrebe obilježavanja 4. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, u nedjelju 28. srpnja 2024., pod geslom „Ne napusti me u starosti“ (usp. Ps 71, 9), Dikasterij za laike, obitelj i život ponudio je prigodni materijal. Zauzimanjem Ureda za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije priređena je hrvatska inačica materijala s ciljem da se obilježavanje što kvalitetnije upriliči u što većem broju župa i zajednica u Hrvatskoj.

Materijal obuhvaća:

  • Smjernice za obilježavanje koje sadrže pastoralne i liturgijske smjernice, ponuđene sadržaje za susrete te molitvu za ovogodišnji svjetski dan
  • Poruku pape Franje za 4. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba
  • Molitvu za ovogodišnji svjetski dan, zasebno izdvojenu

Uz to, Apostolska pokorničarna je i ove godine uoči proslave dana donijela dekret kojim se, pod uobičajenim uvjetima, dodjeljuje potpuni oprost starijim osobama i vjernicima koji će, potaknuti istinskim duhom pokore i ljubavi, sudjelovati u raznim liturgijskim službama diljem svijeta toga dana, kao i bolesnicima, onima koji ih dvore i onima koji će, s obzirom na to da ne mogu napustiti svoje domove, duhovno sudjelovati u svetim službama, odvojeni od grijeha i s nakanom da što prije ispune uobičajene uvjete. Jednako tako, potpuni oprost dodjeljuje se vjernicima koji odvoje vrijeme za posjet starijim osobama u potrebi ili teškoćama poput bolesnih, usamljenih i osoba s invaliditetom.

Ostavite komentar

Pin It