Danas se može dobiti potpuni oprost od grijeha po karmelskom škapularu

Svaki član škapularske bratovštine dionik je duhovnih dobara (sv. Mise, molitve i ostalih) cijelog karmelskog Reda. Uz škapular je također vezano i podjeljivanje oprosta. ”Oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana, to otpuštenje vjernik, pravo raspoložen i uz određene uvjete, dobiva posredovanje Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Krista i svetaca.” (KKC 1471). Tko nosi Karmelski škapular ne zaboravite da možete dobiti potpuni oprost grijeha uz određene uvijete danas 15. 11. kad se slavi blagdan Svih Svetih Karmelskog reda.

Svaki član, može, uz uobičajene uvjete, dobiti potpune oproste za sebe ili za svoje pokojne u slijedeće dane:

16. srpnja – na svetkovinu Gospe Karmelske,

20. srpnja – na blagdan sv. Ilije proroka,

1. listopada – na blagdan sv. Male Terezije,

15. listopada – na svetkovinu sv. Majke Terezije Avilske,

14. studenoga – na blagdan Svih Svetih Karmelskog Reda,

15. studenoga – na Dušni dan Karmelskog Reda,

14. prosinca – na svetkovinu sv. Ivana od Križa.

Na dan ulaska u bratovštinu

Uobičajeni uvjeti za primanje potpunog oprosta su: ispovjediti se, pričestiti, izmoliti Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu i Vjerovanje na nakanu Svetog oca.

Iz svega navedenog jasno je da škapular ne možemo promatrati samo pod vidom “posljednjih stvari” i subotnje povlastice, nego da cijeli naš život treba biti u znaku škapulara, odnosno oblikovan u duhu Marijinu. Škapular nije amajlija koja automatski pomaže, nije sam po sebi jamac spasenja ili olakšica od zauzetog kršćanskog življenja, nego znak vjere i odnosa koji se pod tim znakom utemeljuje i živi. Posveta Mariji je jedan poseban odnos, jedna vrsta saveza iz kojeg proizlaze i određene odgovornosti i obaveze na život vjere u skladu s evanđeljem.

Sve milosti dobivene po Mariji dolaze od Krista.

Ostavite komentar

Pin It