S. Veronika Radišić obukla redovničko odjelo i položila prve privremene redovničke zavjete

Na blagdan Rana sv. Franje, 17. rujna 2023. godine, u samostanu sv. Franje u Bijelome Polju naša je novakinja s. Veronika Radišić obukla redovničko odijelo i položila Prve privremene zavjete.

Euharistijsko slavlje s obredom zavjetovanja predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. Euharistijsko slavlje animirao je sestarski zbor. Osim sestara Provincije na sv. misi i obredu zavjetovanja sudjelovala je obitelj s. Veronike, rodbina i prijatelji.

Slavlje je započelo svečanim ulaskom s. Veronike, kao mudre djevice sa zapaljenom svijećom, u pratnji provincijske predstojnice, odgojiteljice i nazočnih misnika. Redovničko odijelo u kojemu je pristupila oltaru Gospodnjem blagoslovio je don Željko Majić nakon misnoga slavlja prethodnoga dana, a kućna predstojnica s. Ana Marić predala ga je novakinji s. Veroniki.

Poslije navještaja Evanđelja uslijedio je čin prozivanja izabranice za prve zavjete, a nakon homilije o. Provincijala nastavljen je obred polaganja zavjeta. Predsjedatelj slavlja izmolio je potom molitvu za Božju pomoć zavjetovanici, a zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće na godinu dana, u nazočnosti dviju svjedokinja i prisutne zajednice vjernika, s. Veronika položila je u ruke provincijske predstojnice s. Franke Bagarić. Potom su s. Veroniki dodijeljeni i ostali znakovi zavjetovanja – koprena, trnov vjenčić te Pravilo i Konstitucije Družbe. Obred je završio molitvom vjernika, a sv. misa nastavljena euharistijskom službom.

Prije završnog blagoslova s. Veroniki čestitala je provincijska predstojnica s. Franka te kazala kako je kroz tri godine života u bjelopoljskoj zajednici, koja je preslika Provincije u malom, po duhovnosti, po djelatnostima koje se u njoj obavljaju i po strukturi osoblja, mogla izbližega upoznati nas i naš način života te u nazočnosti svoje obitelji i našega sestrinstva dati zavjet Bogu da će živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći.

Osvrćući se na izabrano geslo s. Veronike „Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih“ (Iv 13,15), dodala je: „Nasljedujući njegov primjer, pozvana si prva ustati i djelovati. Prva prilaziti i opraštati. Prva odlagati haljine samodostatnosti i svega onoga što te sputava, opasati se ubrusom ljubavi i spremno služiti drugima, perući im noge. Ovaj nam je primjer Isus ostavio.“ Potom se spomenula i blagdana Rana sv. Franje potičući s. Veroniku: „Sve Franjino znanje, nastojanje i imanje bio je siromašni i ponizni Krist. Franjo je siromašan, čist i poslušan jer je Krist takav bio. I ti si, s. Veronika, izabrala biti siromašna, čista i poslušna. Franjo je milosrdan jer je Krist bio milosrdan. I ti si, s. Veronika, izabrala biti milosrdna. Franjo je radostan, malen i ponizan jer je Krist takav bio. I ti si, s. Veronika, izabrala živjeti tako. Franjo je ljubio svaku osobu, sve stvoreno i sve njegovo bilo je za Krista. Neka i sve tvoje, s. Veronika, bude za Krista jer ti nosiš ime u čiji životni rubac Isus želi utisnuti svoje lice. Neka tvoj život i tvoje poslanje budu radionica kroz koju će Bog djelovati, gdje će on u suradnji s tobom oblikovati tvoje stavove, osjećaje i volju. U toj radionici šutnje i riječi, strpljivosti, nade i ljubavi Bog će sam djelovati čineći sve novo i dobro. On neka kroz tebe djeluje, neka te čuva i prati!“

Radost sa s. Veronikom zbog ovog odvažnog koraka predanja i posvećenja Bogu uz srdačne čestitke podijelile su sestre i njezina obitelj, prenosi portal Školske sestre franjevke – Mostar.

Ostavite komentar

Pin It