Biskup Eugene Joseph iz Indije: Budite uvijek blizu Majke Marije 

Mons. Eugene Joseph biskup je biskupije Varanasi iz Indije, rođen je 1958. godine, za svećenika je zaređen prije 37 godina, a papa Franjo imenovao ga je biskupom 2015. godine. Ovih dana nalazi se na hodočašću u Međugorju u srijedu, 28. lipnja predslavio je i svetu misu na engleskom jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju. Na svetoj misi koju je predslavio u 10 sati koncelebrirao je i biskup Edward Scharfenberger iz biskupije Albany u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon svete mise razgovarali smo s biskupom Eugenom, te nam je kazao kako dolazi iz biskupije Varanasi koja se nalazi na sjeveru Indije gdje živi pretežito hinduistički narod. Iako je prije puno godina čuo za Međugorje, tek je ove godine došao po prvi put u ovo mjesto molitve i mira.

„Ja sam biskup Eugene Joseph iz Indije, dolazim iz biskupije Varanasi koja se nalazi na sjeveru Indije. Varanasi je mjesto u kojemu pretežito živi hinduistički narod, a ja dolazim iz te regije. Ovo je moj prvi dolazak u Međugorje i toliko toga sam čuo o Međugorju ranije i dugo sam želio doći u Međugorje. Ja sam inače veliki Marijin ljubitelj i posjetio sam mnoga marijanska svetišta kao što je Lourdes, gdje sam bio nekoliko puta, te brojna druga svetišta, a želja mi je posjetiti uskoro i Fatimu, no Međugorje je bio moj san i drago mi je što sam došao, te sam jako zahvalan Majci Mariji što mi je omogućila ovaj dolazak u Međugorje. Došao sam u Međugorje gdje ću ostati dva dana i tu zaista osjećam duhovno uzdignuće. Za vrijeme ovoga hodočašća popeo sam se i na Brdo ukazanja i bilo je zaista duhovno, osjetio sam duhovno ozdravljenje. S toga mjesta ponio sam puno milosti i puno ljubavi prema Gospodinu i Blaženoj Majci. Kada se vratimo u biskupiju ljudima ćemo promovirati vjernost i odanost prema Blaženoj Majci Mariji. Za mene je ovo iskustvo jako snažno i siguran sam da ću Marijinu ljubav ponijeti do mnogih ljudi. Međugorje je jako nadahnjujuće mjesto, priroda je jednostavna i nadahnjuje duhovnost, nadahnjuje Božju ljubav, nadahnjuje Božju prisutnost i nadahnjuje prisutnost Blažene Djevice Marije koja nas traži i koja mnoge ljude i duše dovodi bliže Bogu, bliže svome Sinu”, kazao je biskup Eugene Joseph, te dodao kako je za Međugorje prvi put čuo još 2005. godine kada su mu njegovi župljani govorili o Međugorju kako će uskoro ići na hodočašće u Međugorje, tako da je već tih dana odlučio doći u ovo mjesto.

„Što se tiče značenja Međugorja za svijet, Međugorje nam govori da se svijet mora vratiti duhovnom životu, da se mora vratiti onome što nam Majka Božja govori o Isusu samome, koja nam govori kako da nosimo Isusa, nadahnjuje nas kako da nosimo riječ Isusovu, da nosimo riječ Božju u našim životima i u našoj vjeri i također da u svom životu činimo ono što je i ona činila, da shvatimo tko smo mi i za što živimo. Puno je načina na koji možemo učiniti Božju riječ stvarnom, kao što je i Marija činila. Mislim da nas Međugorje jako nadahnjuje kako bi to i činili”, kazao je biskup Eugene Joseph te dodao kako bi u Međugorju posebno naglasio Brdo ukazanja koje je i sam posjetio.

„U Međugorju osjećam da je Brdo ukazanja jako snažno i duhovno mjesto, nadahnjuje nas da dohvatimo duhovnost preko žrtve i preko boli koja je normalna tijekom života, a to je i Majka Marija činila. Marija je donijela radost, Marija je donijela slavu, Marija je donijela Gospodina Spasitelja čovječanstvu kroz žrtvu, kroz trpljenja i kroz bolove i ova bol je neizbježna prema radosti i prema milosti, a ovdje cijelo djelo Međugorja govori, govori o Božjoj slavi, Božjoj prisutnosti i Božjoj veličini”, kazao je biskup, te dodao nekoliko riječi o ispovjedi i slavljenjima Euharistije u Međugorju.

„Dolazak Gospodinu je uvijek očit i vrlo prirodan i vrlo neizbježan. Pomirenje nije baš onako da nam želi reći da sam beskoristan, ili da sam beznadan, ili da sam ništa. Već pomirenje u ispovijedi želi reći da Bog računa na mene u nečemu, Bog me želi u nečemu, želi reći da Bog mora biti potreban kako bi se dogodilo nešto, tako ja to vidim u sakramentu pomirenja koji se ovdje jako lijepo promiče. Euharistija je pravi epitom, pravi prikaz, pravi vrhunac kršćanskoga života, a to je događaj u kojemu u cijelosti razmišljamo o Isusu. Riječ koja postaje bljesak i taj bljesak daje izvor života kroz njegovu žrtvu na križu i Euharistija je to u potpunosti. Marijin život bio je vrlo euharistijski, Marijin život bio je utjelovljen. Primila je Riječ, dijelila je Riječ u sebi i živjela je Riječ i dala je Riječ svijetu. Ona je primila Život i dala Život”, kazao je biskup Eugene Joseph, te za kraj našega razgovora kazao:

„Za kraj bih rekao kako bi svaki dobar čovjek i svaki dobar kršćanin koji ima tu priliku morao posjetiti ovo mjesto. Ali čak i ako ga on ili ona ne mogu posjetiti, neka se mole Majci Mariji, neka budu uvijek blizu Majke Marije iz Međugorja, neka razmišljaju o njoj, neka kontempliraju o njoj, neka čitaju o njoj, neka pokušaju je držati blizu sebe i neka je zamole da ih dovede bliže Gospodinu.”

Preuzeto s Radiopostaja Mir Međugorje

Ostavite komentar

Pin It