Kvatrene molitve

Bogoslužje kvatri (quattour tempora) posebni su dani “četiri vremena” početkom godišnjih doba koji kršćane poziva na molitvu i pokoru. Kvatrene dane stoga kršćani posvećuju djelima ljubavi na posebne nakane Crkve. Papa Grgur VII. odredio je 1078. pravilo da četiri kvatrena tjedna traju tri dana: u srijedu, petak i subotu, prema posebnom slijedu. Tako, kršćanski vjernici kvatreni tjedan posvećuju djelima pokore i ljubavi na nakanu Crkve prema određenom slijedu:

Proljetne kvatre slave se u prvom korizmenom tjednu, a posvećuju se pokori i obraćenju. Ljetne kvatre slave se u tjednu nakon Duhova za posvećenje ljudskoga rada u gradskim sredinama, a za urod zemlje u poljodjelskim sredinama. Jesenske kvatre slave se nakon blagdana Uzvišenja Svetoga Križa (14. rujna) za svećenička i redovnička zvanja, te za duhovnu izgradnju kršćanske mladeži. Zimske kvatre slave se u drugom tjednu došašća, prije 17. prosinca, a posvećuju se kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za primljena dobročinstva.

PROLJETNE KVATRE

U prvom korizmenom tjednu, prigodna molitva za pokoru i obraćenje: Gospodine, ti si milostiv svemu, i ne mrziš ni jedan stvor. Kroz prste gledaš grijehe ljudima da bi se pokajali. Ti čuvaš, jer sve je tvoje, Gospodaru, ljubitelju života.

LJETNE KVATRE

U tjednu nakon Duhova, prigodna molitva za posvećenje ljudskoga rada: Zemlja se nasićuje plodom ruku tvojih, Gospodine, da izvedeš kruh iz zemlje i da vino razvedri srce čovječje.

Pomolimo se: Gospodine, ti si zajednički izvor svih ljudi i sve narode okupljaš u jednu obitelj. Ulij nam u srce svoju ljubav, da se zauzimamo za pravedan napredak, da dobrima koja nam izdašno dijeliš promičemo dostojanstvo svake osobe, dokidamo svaku podijeljenost i učvršćujemo jednakost i pravdu u ljudskom društvu. Amen.

JESENSKE KVATRE

Nakon blagdana Uzvišenja Svetoga Križa (nakon 14. rujna), prigodna molitva za svećenička i redovnička zvanja i za duhovnu izgradnju kršćanske mladeži:

Milosni su darovi različiti, ali je isti Duh; različite su službe, ali je isti Gospodin; različita su i djela, ali je isti Bog, koji čini sve u svima.

Pomolimo se: Gospodine, premda sve vjernike zoveš na savršenu ljubav, ipak ne prestaješ mnoge od njih poticati da odlučnije idu stopama tvoga Sina. Daj da tvoji izabranici budu znak tvoga kraljevstva Crkvi i svijetu. Amen.

ZIMSKE KVATRE

U drugom tjednu došašća, prije 17. prosinca, prigodna molitva za primljena dobročinstva: Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? Uzet ću čašu spasenja i zazvati Ime Gospodnje.

Pomolimo se: Gospodine, priznajemo da nam je od tebe sve što imamo i što jesmo. Nauči nas zahvaljivati za tvoju neizmjernu dobrotu i tebe ljubiti svim srcem i svom snagom. Amen.

Ostavite komentar

Pin It