Zaštita svetog Josipa

Kad su u prošlom stoljeću svetu Crkvu Božju počele snalaziti sve teži udarci i kad su njezini neprijatelji uprli sve sile da je unište, postavio je Pio IX. svetog Josipa za zaštitnika svete Crkve, uvjeren, da će onaj, koji se tako skrbno brinuo za Isusa i Mariju, s jednakom skrbi ljubavlju štititi i Isusovo tajanstveno tijelo, svetu Crkvu. Stavi se i ti pod zaštitu svetog Josipa, osobito u obiteljskim kušnjama i neprilikama. Preporučaj njegovoj zaštiti također svetu Crkvu i Svetog Oca.

Molitva za zaštitu svetog Josipa

Preslavni sveti Josipe, tebe je Bog izabrao za hranitelja svome Sinu i zaručnika prečistoj Majci njegovoj i postavio te tako glavarom svetoj Obitelji, pa te je radi toga Namjesnik Kristov proglasio zaštitnikom Crkve Isusove. Svim pouzdanjem srca svoga molim te, priteci u pomoć čitavoj Crkvi. Štiti na poseban način svojom očinskom skrbi Svetog Oca, te sve biskupe i svećenike, koji su u sjedinjenju s Petrovom Stolicom. Brani sve, koji se posred svih teškoća i patnja trude oko spasa duša, i učini, da se svi narodi ponizno podlože svetoj Crkvi, izvan koje nema spasa. Dostoj se, predobri sveti Josipe, primitii mene među svoje štićenike. Posvećujem ti se posve i molim te, da mi budeš ocem, zaštitnikom i vođom na putu k spasenju. Isprosi mi čisto srce i veliku želju za vlastitim posvećenjem. Učini, da po tvom primjeru sva moja djela budu upravljena na što veću Božju proslavu i sjedinjenje s božanskim srcem Isusovim i bezgrješnim Srcem Marijinim i s tobom. Moli za me, postanem vrijedan biti dionikom onog pokoja i blaženstva, što si ga osjetio na svom smrtnom času. Amen.

MOLITVA ZA OSTALE ČLANOVE OBITELJI

Za naše obitelji

Tebe, sveti Josipe, Glavaru slavne obitelji, neka časte i slave sve naše obitelji! Sve njih preporučujemo tvojo ljubavi u kojoj ima mjesta za sve: neka u njima po tvom zagovoru, cvate prava vjera i nastojanje, da što savršenije odraze svetu tvoju Obitelj, neka budu rasadnici života u kojima će cvasti i duhovna zvanja na dobrobit kraljevstva Božjega na zemlji! – Sveti Josipe, usliši nas!

Molitva roditelja za djecu

Sveti Josipe, ti si bio hranitelj i čuvar, zakonski i djevičanski otac i odgojitelj najboljeg djeteta Isusa. Očinskim si ga srcem volio, na njega si mislio, za njega si radio, s njime si molio, njega u dobar život upućivao. Ništa ti nije bilo teško za njega učiniti. Tvoj uzorni život svijetlio je Isusu kao sjajni primjer svake dobrote. Ti si bio tome Djetetu sreća i radost a on je bio tvoja sreća i radost.

josipe dragi, preporučujemo ti našu djecu. Zagovaraj ih kod Isusa, koji je tebe na zemlji slušao, a koji je svemoćan. Naše brige i tjeskobe za našu djecu u ovim vremenima teške su i velike. Prijete im mnoge opasnosti da otiđu na stramputicu i da zaborave Gospodina Boga i svoje duše. Neki su već i otišli širokom putem propasti… Vruće želimo i molimo, da kod naše djece u što većoj mjeri osjetimo duh dobrote Isusove… Da, ali pomozi i nala roditeljima da naša djeca u nama osjete i vide što više od tvoje dobrote i ljubavi. Amen.

Za našu mladež

Tebe sveti Josipe, neka pjesmom diče zborovi kršćana, osobito naša mladež! Ona je nada naroda i Crkve. Tebe je nebeski Otac postavio da budeš pred svijetom otac i odgojitelj njegova jedinorođenoga Sina Isusa Krista. Ti si povjereno zadatak najsavršenije ispunio. Budi trajni i zauzeti odgojitelh naše mladeži, da bude spremna i velikodušna, da primi Krista i sve njegovo neizmjerno blago, da se spremno odazove pozivu na velike stvari na koje ih Bog zove po krštenju i potvrdi, da bude dobro sjeme za Božji narod, da se hrabro i ustrajno odupirw sa uspjehom svim pokušajima zavođenja na grijeh, na nevjeru! – Sveti Josipe, usliši nas!

Molitva za pomoć

Molimo, Gospodine, da nam pomognu zasluge Zaručnika tvoje presvete Majke te njegovim zagovorom zadobijemo ono što ne možemo postići svojom slaboćom. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

U teškim brigama

O sveti oče Josipe! Gledaj, dolazim ti u mojim potrebama kao tvoj nevrijedni štovatelj. Stavljam sve svoje pouzdanje u tvoju očinsku pomoć. Preporučujem tebi spasenje svoje duše i tijela. Predajem ti sve moje unutarnje i izvanjske potrebe. Molim te, ne dopusti da otiđem neutješen od tebe! Uči me svojim primjerom da svaki čas sjedinim svoju volju s Božanskom i da svaki križ strpljivo nosim. Izmoli mi čistoću srca, savjesti, tijela i sve potrebne kreposti! Budi uza me siromašnog grešnika u posljednjoj borbi, da mogu jednom s tobom i svim izabranicima Boga vječno ljubiti i hvaliti. Amen.

U posebnim teškoćama

Veliki sveti Josipe! Za vrijeme tvoga života na zemlji bio si čovjek pouzdanja u Boga. U teškoćama s kojima si se susretao tvoja je snaga bila u nepokolobljivom pouzdanju u dobrotu, moć i vjernost Božju.

Dolazimo ti danas i mi puni pouzdanja. Ti si kod Boga Oca svih nas. Ujedini svoje molitve s našima. Traži od Isusa, da nas jača u kušnjama u kojima se sada nalazimo. Pomozi nam da podnesemo sve patnje, dajući nam snagu kojom si ti išao naprijed usres svojih kušnji. I neka nam pouzdanjw bude ono što je bilo i tebi: svjetlo i vođa svakog dana našega života. Amen.

Molitva u nevolji

Sveti Josipe, pomozi mi svojim zagovorom, da Otac nebeski usliši moju poniznu molbu u ovoj stisci i nevolji. Ti najbolje znadeš, kako je čovjeku tužnom i bopnom jer je i tvoj život bio trnjem posut. Mnogima si očito pomogao kpji su te u nevolji za zagovor zamolili. Pomozi i meni u ovoj nuždi, u kojoj zazivljem tvoju moćnu moć. Amen.

Molitva oca za svoju obitelj

Sveti Josipe, glavaru svete Obitelji, izmoli mi darove i kreposti koje su mi potrebne da ispunim dužnost prema mojoj obitelji kojom upravljam u ime Božje. Pomozi mi da zajedno sa suprugom mognem predano i s poštovanjem, s vjerom i ljubavlju odgovoriti mojem očinskom pozivu. Budi mi uzor u životu i skrbi za moju obitelj. Pomozi mi svojim zagovorom da mogu uvijek, bez obzira na društvene okolnosti i teškoće ili oslabljeno zdravlje, zarađivati dostatno za sve koji su mi povjereni da ne žive u bijedi, nego imaju koliko im treba za život.

Pouči me pravim krepostima kršćanskog supruga, oca i odgojitelja. Kao što si ti smatrao svojom glavnom dužnošću othraniti i odgojiti dijete Isusa koje ti je bilo od Boga povjereno, pomozi mi da i ja mogu svoju djecu othraniti i dobro odgojiti s ljubavlju i odlučnošću, razumno i razborito; da s njima zajednički molim, da im znadem protumačiti njihove kršćanske dužnosti svojim riječima i svojim primjerom; da budem strpljiv s njihovim pogreškama, ali da ih bez straha ispravljam kada je god potrebno. Pomozi mi da svako svoje dijete sa pažnjom i dobrotom ohrabrim u njihovim teškoćama, te da ne budem prečesto odsutan iz obitelji, jer moja supruga i moja djeca su najsretniji kad smo svi na okupu.

Izmoli mi, sveti Josipe, da uvijek živim kao pravi kršćanin, da budem uvijek vjeran svojoj supruzi i djeci, da ih volim i za njih se skrbim, jer sam od Boga primio tu odgovornu i lijepu dužnost. Amen.

Protiv oskvrnjivanja svetosti obiteljskog života

Josipe naš sveti, čuj nas na visini sjajnog doma svoga: pokvarenost je preplavila životne stanice našeg naroda; ona pustoši naša ognjišta kao zarazna kuga prijeteći uništenjem i istrebljenjem. Postavila je za vrhovno pravilo života: uživanje, nebriga za vječnost, samoljublje. Mnogi se ne ustručavaju vršiti najteže zločine protiv nezaštićenog dječjeg života, i podavati se najodvratnijim grijesima da ostvare nezasitnu čežnju za uživanjem. Tvoja očinska pomoć nam je neizostavno potrebna. Za duhovnu preobrazbu naših obitelji, da budu središta pravog čašćenja Boga i rasadnici života u izobilju, molimo te! – Sveti Josipe, usliši nas!

I nama zaštitnik budi

Vjeran si bio Mariji

i Kristu Bogu svom,

U vjeri – vjernosti Kristu

učvrsti i naš dom.

Zaštitnik bio si Mariji,

Zaštitnik malenom Kristu –

I našem narodu –

molimo sačuvaj vjeru čistu.

Čuvaru Svete Obitelji,

Sam Bog je tako htio

I naš si čuvar, zaštitnik

već stoljećima bio.

Zaštitnik Svete Obitelji,

Zaštitnik sviju ljudi,

Zaštitnik – Crkve svete –

I nama – zaštitnik budi…

Zorka Miletić

Protiv zavisti

Sveti Josipe, ti si iz Božje ruke zahvalno primao ne samo ugodne darove, nego i one neugodne i nisi s negodovanjem i nezadovoljsstvom gledao na one, kojima je ljudski govoreći bolje išlo negoli tebi. Odagnaj svojim zagovorom od nas svaku zavist, da tudi napredak ne promatramo kao svoju štetu, nego da u ugodnim i neugodnim trenucima samo Boga častimo, hvalimo i tražimo kako ćemo samo njemu ugoditi, želeći da ga hvale i slave svi, koji od njega primaju dobra! – Sveti Josipe, usliši nas!

Za obraćenje alkoholičara

Nesretne su mnogenaše obitelji, mnigežene, djeca i starci, jer u njima ima alkoholičara. Sveti Josipe, izmoli im dobru odlučnu volju da ustanu na nov, trijezan, čestit život. Izmoli im snage da se otkinu iz sredine koja ih vuče u propast, te započnu nov život u svojoj obitelji i na radnom mjestu, život napretka, sloge, sreće, mira i Božjeg blagoslova.

Sveti Josipe, molimo pouzdano tvoj zagovor u ovoj našoj velikoj i gorućoj potrebi. Pomozi našu braću i sestre koji su žrtve alkohola i čiji je život stalna žalost i bijeda, jad i nevolja. Prikaži ovu našu poniznu molitvu Onome, koji je svemoguć i koji nas voli – Isusu Kristu. On je tebe na zemlji slušao, i sada će te poslušati i uslišiti jer on je vladar svih umova i srdaca i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Za bolesnike

Milosrdni sveti Josipe, ti si nada bolesnih jer je svemoć Isusova u tvojim rukama. Ništa ti, dakle, nije nemoguće. Poslušaj dobrohot- no ove koji te zazivaju za članove Crkve koji trpe. Mi te za njih molimo, olakšaj boli onima, koje ti posebno preporučujemo. Izmoli im milost potpunog predanja u vollju Božju. Ali pokaži im također svoju dobrotu dajući im strpljivost i povratak zdravlja, sa milošću da provode svet i Bogu ugodan život.

Dobri sveti Josipe, ne dopusti da te uzalud molimo, nego nam pomozi da po novoj milosti Božjoj poraste naše pouzdanje u tebe i naša zahvalnost tebi i Gospodinu Bogu. Amen.

Za duše u Čistilištu

Sveti Josipe, ponizno te molim, pomozi siromašnim dušama u čistilištu, da im sve mogući Otac skrati muke i da čim prije ugledaju lice svoga Stvoritelja, za kojim toliko čeznu. Pomozi dušama koje u skrajnoj zapuštenosti tvoju pomoć traže, znajući da tvoj zagovor sve može kod Boga. Pa kao što si nekoć Isusu i Mariji pomogao u svakoj po trebi, tako sada pomozi ovim siromašnim dušama koje su krvlju Isusa Krista otkupljenje i koje milosrdna Majka Marija tako nježno ljubi. Amen.

Hvala ti sveti Josipe

Sveti Josipe hvala ti za sve što si učinio Isusu, za svu ljubav i sve žrtvovanje za Njega, za sve što si iskazao njegovoj i svojoj Majci Mariji. – Hvala ti za vjernost Božjem zakonu, za onu vjeru koju si poklonio Božjoj riječi, za svaku dobru riječ, koju si izrekao u svom zemaljskom životu. – Hvala ti za sve usluge, koje si činio svojim suvremenicima, za onu odgovornost kojom si čuvao povjerene Božje tajne i o njima razmišljao u svom srcu. – Hvala ti za sva zauzimanja kojima si se odazvao, kada te je siromah čovjek zazvao u svojoj nevolji. – Hvala ti na spremnosti kojim si pripravan naše molitve potkrijepiti, usvojiti, poboljšati i uzdići tako da budu vrijedne uslišanja. – Naročito neka ti bude hvala za sav zagovor kojim si pritekao u pomoć umirućima na prelazu u vječnost. – I dok zahvaljujem zajedno sa svima onima koji zahvaljuju i umjesto onih koji bi trebali zahvaljivati, a ne zahvaljuju, preporučujem se tvojem zagovoru. Neka me tvoja očinska ljubav osposobi, da sve više i više uzljubim Onoga, koga si ti ljubio i ljubiš svim svojim srcem, Isusa Krista Gospodina našega. Njemu s Ocem i Duhom Svetim neka bude svaka čast i slava sada i u sve vijeke vjekova. Amen.

Izvor: Molitvenik svetog Josipa

Ostavite komentar

Pin It