POSVETA BAZILIKA SVETOG PETRA I SVETOG PAVLA

Drevna bazilika Svetog Petra stajala je, kao i sadašnja, na brdu Rima zvanom na latinskom Mons Vaticanus , na sjeverozapadnom kraju grada, na desnoj obali Tibera. Ono što mi zovemo Vatikan je rimska palača, obično prebivalište pape. U blizini Lateranske palače u kojoj su boravili rani Pape, a koju je sam sagradio Konstantin Veliki ili Sveti Liberije, Konstantin je na istom brdu, iznad groba Svetog Petra zvanog Ispovijest , sagradio crkvu prvog Kristovog namjesnika, gdje je nekada stajao je rimski cirkus. Ovaj prvi kršćanski car tamo je postavio ploču u čast svetog Petra, na kojoj je napisao:

Budući da se svijet pod tvojim vodstvom pobjedonosno uzdigao do samih nebesa, Konstantin je, pobjednički, sagradio ovaj hram tvojoj slavi.

Božanski ured za ovaj dan pripovijeda svoje podrijetlo na sljedeći način:

Car Konstantin Veliki, osmi dan po krštenju, nakon što je skinuo dijadem i poklonio se, prolio je mnogo suza; zatim je uzeo kramp i lopatu, kopao je u zemlju i izvukao dvanaest tovara zemlje u čast dvanaestorice apostola, određujući tako mjesto bazilike koju je želio sagraditi u čast njihovom princu. Ovu je baziliku posvetio papa sveti Silvestar četrnaestog dana kalenda u prosincu, baš kao što je petog od ida u studenom posvetio Lateransku crkvu, ali ovdje je to učinio podižući kameni oltar koji je pomazao sa svetom krizmom… Kada je stara vatikanska bazilika dotrajala, obnovljena je, pobožnošću nekoliko Papa, na istim temeljima, ali većim i veličanstvenijim. A godine 1626., na današnji dan,

Kao i u prvim stoljećima, i danas kršćani sa svih strana svijeta dolaze pokloniti se grobu kneza apostola.

Grobnica svetog Pavla nalazi se na Ostijskom putu, na južnom kraju grada. U mramoru koji zatvara sarkofag ugravirani su znakovi koji označavaju apostola koji je ondje pokopan, a koji jasno potječu iz Konstantinove epohe: PAULO APOSTOLO ET MARTYRI.

Istoga je dana sveti Silvestar posvetio baziliku svetoga Pavla apostola koju je car Konstantin također veličanstveno sagradio na Ostijskom putu, obogativši i ovu prihodima, ukrasima i vrijednim darovima. Godine 1823. siloviti požar potpuno je progutao ovu baziliku, ali je ponovno podignuta, ljepša nego prije, ustrajnom revnošću četvorice Papa, koji su je izvukli iz ruševina. Pio IX. izabrao je za vrijeme njezine posvete blaženu prigodu definicije Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koju je upravo proglasio, a koja je iz najudaljenijih krajeva katoličkog svijeta privukla u Rim niz biskupa i kardinali. Bilo je to 10. prosinca 1854., da je usred ove lijepe krune prelata i knezova Crkve izvršio svečanu posvetu i odredio njezino godišnje obilježavanje za današnji dan (18. studenoga).

Tako je grad postavljen između dva stupa Crkve, dva apostola koji su iz Rima učinili da Riječ Božja odjekne cijelim svijetom.

***

“Svi koji žele pobožno živjeti u Kristu Isusu, bit će progonjeni.”

Sveti Pavao, II Tim. 3:12

Ostavite komentar

Pin It