SVETAC DANA – SV. URŠULA

Sveta Uršula rođena je u Velikoj Britaniji od kršćanskih roditelja; njezin otac, Maurus, bio je kralj Cornubije u Škotskoj. Uršulu je tražio za udaju mladi poganski princ, ali je već zavjetovala svoj život i svoje srce Isusu Kristu.

Godine 383. ukrcana je na brod s velikim brojem mladih djevojaka i kršćanki koje je rimski osvajač želio dati za žene svojim vojnicima, nakon što ih je obdario bogatim posjedima. Ali tijekom prelaska Kanala nastala je oluja i brodovi su, umjesto do zapadne Galije, bili odbačeni prema ušću Rajne. Huni koji su u to vrijeme pustošili Europom vidjeli su brodove i spremali se da ih opljačkaju i nanesu tim djevicama i ženama sramotu koje su se više bojali od smrti. Pod zapovijedanjem Ursule, odupirali su se herojski i tako dobro da su se osjećaji barbara odjednom promijenili. Uzeli su oružje da se riješe ove miroljubive vojske. Ubrzo su žrtve pale pod udarcima dželata, a njihove su duše krilima letjele put neba.

Princ Huna, zadivljen Uršulinom ljepotom, isprva ju je poštedio; pokušao ju je utješiti zbog smrti njezinih drugova i obećao da će je oženiti. Kad nije pristala, on ju je pogodio strijelom i ova je posvećena djevica pala s ostalima. Smatrali su je vođom jedanaest tisuća koje su Rimljani doveli iz Velike Britanije. Mnoge crkve imaju relikvije ove vojske mučenika, ali nijedna regija nije bogatije obdarena od one u Kölnu, budući da su upravo u taj grad kršćani ove regije predano nosili posmrtne ostatke mučenika.

U sedmom stoljeću iznad njihove grobnice uzdizala se veličanstvena crkva čiji su zidovi i sami služili kao relikvijari. Ovo sveto groblje proslavljeno je mnogim čudesima. Hodočasnici, a posebno mlade djevojke dolazile su iz cijele Europe, da od svete Uršule i njezinih družica mole zaštitu za svoje djevičanstvo. Tamo se i danas čuva sama strijela koja je probila svetu Uršulu. Jedan redovnik, koji je imao veliku pobožnost prema ovim mučenicima, opasno se razbolio; ukazala mu se djevica i rekla: Ja sam jedna od djevica koje ti poštuješ. Da te nagradim za jedanaest tisuća Oče naš’ako ste nam recitirali u čast, imat ćete našu pomoć u času smrti. I uskoro je slavna četa došla ispratiti njegovu dušu. Sveta Uršula je zaštitnica učiteljskog podmlatka, a njezino ime nose brojne redovničke zajednice posvećene obrazovanju.

Ostavite komentar

Pin It