SVETAC DANA – SV. LUKA EVANĐELIST

Sveti Luka došao je iz Antiohije, bio je praktičan liječnik kad ga je sveti Pavao obratio. Vezao se uz apostola i pratio ga na većini njegovih misionarskih putovanja i još uvijek je bio s njim u Rimu dok je sveti Pavao čekao smrt u zatvoru. Poslije toga više ne čujemo o njemu i ništa se ne zna o njegovim posljednjim godinama.

Zbog svoje bliskosti sa svetim Pavlom, Luka je podatke o životu ranokršćanskih zajednica koje je zabilježio u Djelima apostolskim dobio iz učenja svetog Pavla i proučavanja svih predaja iz života našega Gospodina. Luka je napisao treće evanđelje koje je sveti Jeronim nazvao “Pavlovo evanđelje”. Evanđelju po svetom Luki dugujemo najveći dio našeg znanja o Kristovu djetinjstvu i neke dragocjene pojedinosti o Gospi. Također je sačuvao neke od najdirljivijih prispodoba našega Gospodina, na primjer one o izgubljenoj ovci i izgubljenom sinu. Dante ga naziva “povjesničarom Kristove blagosti”.

Među četiri životinje iz Ezekiolove lvizije, vol predstavlja svetog Luku jer početak njegova Evanđelja spominje Zaharijevo svećeništvo i jer su volovi bili žrtvovani u Starom zakonu. Vol iz Ezekiolove vizije, kojeg kršćanska umjetnost uzima kao simbol trećeg evanđelista, podsjeća nas na betlehemsku štalicu i pojedinosti skrivenog života o kojem je Marija razmišljala u svom srcu, a Luka nam ga otkriva u svom Evanđelju.

Evanđelje po svetom Luki prvenstveno se bavi spasenjem i milosrđem; u njoj su sačuvane neke od najdirljivijih prispodoba našega Gospodina, poput onih o izgubljenoj ovci i izgubljenom sinu. Dante svetog Luku naziva “povjesničarem krotkosti Kristove”. Sveti Luka je također taj koji nam govori najveći dio onoga što znamo o djetinjstvu našega Gospodina.

„Prema tradiciji bio je umjetnik, ali i književnik; s dušom živom za sva najtananija nadahnuća, posvetio je svoju olovku najsvetijoj upotrebi i predao nam crte Majke Božje. .. Bila je to ilustracija dostojna Evanđelja koja se odnosi na božansko djetinjstvo; i donijela je umjetniku novi naslov u znak zahvalnosti onih koji nikada nisu vidjeli Isusa i Mariju u tijelu. Stoga je sveti Luka zaštitnik kršćanske umjetnosti .”

Sveti Luka nije osobno poznavao našega Gospodina, a poput svetog Marka, autora drugog evanđelja, nije uvršten među apostole. Iz tog razloga Evanđelje odabrano za njihovu gozbu je izvještaj o slanju sedamdeset i dva učenika. Prema svetom Jeronimu, sveti Luka je umro u Ahaji (Grčka) u dobi od 84 godine, a ne zna se je li umro mučeničkom smrću. Njegovo ime znači “donositelj svjetla” (= Luka).

Njegov spomendan slavi se 18. listopada.

Ostavite komentar

Pin It