VIJESTI IZ ŽIVOTA KATOLIČKE CRKVE U HRVATSKOJ

Varaždinska biskupija svečanim euharistijskim slavljem proslavila 25. obljetnicu uspostave, a o 25. obljetnici Požeške biskupije u Požegi je održan Biskupijski dan.

Varaždinska biskupija je svečanim euharistijskim slavljem koje je 25. rujna uz varaždinsku katedralu predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s nadbiskupima i biskupima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije te brojnim svećenicima, proslavila 25. obljetnicu uspostave. U pozdravu biskup domaćin Bože Radoš obratio se i svome prethodniku. “Dragi biskupe Josipe, nastavili ste graditi, gdje je prethodnik iznenada stao. Znali ste zalijevati, sijati, ubirati plodove Božje dobrote. Cijenimo Vaš doprinos. Bili ste i sada ste vedar sugovornik, mudar savjetnik, drag suputnik. Vaša se uloga na ovoj dionici tek neznatno promijenila. Vaše veliko i lijepo poglavlje nije završeno. Još puno toga imate dati i dajete“. Spomenuo je i sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca te ih pozvao da podrže i prate da zajedno s okupljenima daju čast i slavu Bogu. „Jubilej Varaždinske biskupije prigoda je da ponovno vidimo što je sve zasijano, što je naraslo, što se i kako razvija. U tome pogledu osjećamo ohrabrenje i poticaj da vidimo što je sve izgledalo nemogućim, a s Božjom je pomoću ostvareno. Taj pogled prema prošlosti ne smije izgubiti iz vida buduće i vječnost“, istaknuo je u homiliji kardinal Bozanić. Poslužio se geslima triju varaždinskih biskupa: „Život i mir“, „Činiti dobro“ i „Služiti radosno Gospodinu“. „Ako to troje pobliže razmotrimo, vidjet ćemo da su u središtu Božji darovi bez kojih ne možemo živjeti; darovi koji povezuju nebo i zemlju, život i mir, dobro i radost. U tim je sloganima očitovano vjerničko zalaganje. Iz vjere u Isusa Krista proizlazi da ne smijemo biti ravnodušni prema ljudima i stvorenom svijetu. Našemu kršćanskom pozivu pripada zalaganje za život, mir, činjenje dobra i služenje“, riječi su zagrebačkog nadbiskupa. Predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić je biskupu Radošu poželio da mu Gospodin pomaže graditi i izgrađivati Crkvu Božju i ispovijedati vjeru u Isusa Krista, da služi i zauzima se za druge, posebice za one slabe i u nevolji. Generalni tajnik HBK preč. Krunoslav Novak pročitao je čestitku apostolskog nuncija  Giorgia Lingue. Mons. Radoš je kardinalu Bozaniću uputio čestitku povodom 25. obljetnice imenovanja zagrebačkim nadbiskupom, darovavši mu biskupski križ u kojem se, kako je rekao, zrcali krv koja podsjeća na ludbreško svetište Krvi Kristove te mučeništvo bl. Alojzija Stepinca – zaštitnika Varaždinske biskupije.

O 25-toj obljetnici Požeške biskupije, 24. rujna održan je u Požegi Biskupijski dan. Zborovanju svećenika, redovnika i redovnica te vjeroučiteljica i odgojiteljica u vjeri predsjedao je biskup Antun Škvorčević. Središnji dio programa bilo je euharistijsko slavlje koje je u Katedrali sv. Terezije Avilske predvodio požeški biskup u zajedništvu s nadbiskupima i biskupima iz Hrvatske i Crne Gore te svećenicima. Zapodjenuvši u homiliji dijalog sa sudionicima slavlja o tržištu rada u Hrvatskoj, o nedostatku radnika u pojedinim gospodarskim granama, osobito u turizmu, biskup ih je pozvao da promisle o tome kakvo je stanje s Isusovim radom u Požeškoj biskupiji. Mogu li Isusu kazati da su njegova radna mjesta u Požeškoj biskupiji ne samo popunjena, nego i da su radnici izvrsni ili bi možda radije trebali priznati kako oni baš i nisu onakvi radnici kakvi su mu potrebni. S Biskupijskog dana u Požegi upućen je pozdrav i zahvala papi Franji za Pismo koje je biskup Antun primio od Njegove Svetosti za spomenutu obljetnicu Požeške biskupije i za čestitku prigodom 50. obljetnice njegova misništva i 25. obljetnice biskupstva.

U Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, kojom upravljaju franjevci kapucini, 23. rujna svečano je proslavljen blagdan sv. Pija iz Pietrelcine. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. „Pogledajmo sada svetog patra Pija u onim vidovima njegove duhovnosti koje i mi možemo nasljedovati. Posebno bih želio naglasiti molitvu i milosrđe. I on sam je znao ponavljati o sebi: „Ja samo želim biti siromašan fratar koji moli.“ To je razlog zbog kojeg su ga ljudi tražili jer je pater Pio koristio „ključ koji otvara Božje srce“: molitvu. I izravno je iz Božjega srca crpio tu mudrost kojom je zatim prosvjetljivao, ohrabrivao, tješio one koji su mu se obraćali“, istaknuo je u homiliji nuncij Lingua.

U Zagrebu su u Samostanu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi održani 38. Redovnički dani, a odabrana tema glasila je: „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. U pozdravnoj riječi zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić kazao je kako Crkva zagrebačka upravo ovih dana zaključuje svoj sinodski hod kojim je hodala tijekom dva desetljeća. Pri otvaranju sinodskog procesa u Crkvi zagrebačkoj, na blagdan bl. Alojzija Stepinca 2002. godine, istaknuo sam da Sinodom želimo „vidjeti kako možemo biti snažnije svjetlo ljudima; kako živimo svoju crkvenost i kršćansko zajedništvo koje nam je darovano Radosnom viješću te kako možemo odgovoriti izazovima današnjice svojim kršćanskim identitetom“.

Državni zavod za statistiku objavio je 22. rujna konačne rezultate Popisa stanovništva 2021. godine. U osvrtu za HKR, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić primijetio je da ima nekoliko podataka koji upućuju na značajne promjene u proteklih 10 godina. Prije svega, broj stanovnika smanjen je za skoro 10 posto. Što se tiče vjerske pripadnosti kao katolik izjasnilo se 78.97% popisanih stanovnika. Međutim, kao ostali kršćani  izjasnilo ih se 4.83%. Državni zavod za statistiku je pak objavio da se među njima na pitanje o vjerskoj zajednici 87.26% izjasnilo da pripada Katoličkoj Crkvi. Ako bi se i oni pribrojili onima koji su se izjasnili katolicima, ukupan udio katolika u stanovništvu Republike Hrvatske bio bi veći od 83%.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je prigodnu čestitku za blagdane Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću.

Preuzeto s Vatican News

Ostavite komentar

Pin It