BLAGDAN UZVIŠENJA SVETOGA KRIŽA

Crkva 14. rujna slavi blagdan Uzvišenja svetoga Križa. Ovim se blagdanom slavi spomen na tri povijesna događaja: pronalazak pravoga križa od strane svete Helene, posveta crkava na mjestu Svetoga groba i brda Kalvarije i obnova Pravoga križa u Jeruzalemu od strane Heraklija II.

Nakon uskrsnuća, židovske i rimske vlasti sakrile su Sveti grob, Kristov grob. Zemlja je bila nasipana i na njoj izgrađeni poganski hramovi. Tradicija kaže da je Kristov križ bio skriven u blizini. Početkom IV. stoljeća sveta Helena, majka rimskog cara Konstantina, otišla je nadahnuta u Jeruzalem 326. godine u potrazi za svetim mjestima Kristova života. Srušila je Afroditin hram iz II. stoljeća, za koji je tradicija držala da je sagrađen nad Isusovim grobom. Tijekom iskapanja radnici su pronašli tri križa. Helena i sveti Makarije, jeruzalemski biskup, kako bi utvrdili koji je pravi križ, odnijeli su križeve jednoj umirućoj ženi, kada je dotaknula Pravi križ, ozdravila je. druga tradicija laže da je na svaki križ položeno tijelo mrtvog čovjeka. Pravi križ vratio bi čovjeka u život. A sin svete Helene, car Konstantin je na tom mjestu sagradio baziliku Svetog groba i na brdu Kalvarija. Te su crkve bile posvećene i slavio se blagdan Uzvišenja svetoga Križa. Blagdan se polako širio, sve dok 720. godine nije postao sveopći.

U VII. stoljeću Perzijanci su osvojili Jeruzalem i zauzeli Križ. Heraklije II. ih je porazio i vratio Križ u Jeruzalem. Predaja kaže da je nosio križ na svojim leđima, ali kada je pokušao ući u Crkvu na brdu Kalvariji, čudna ga sila spriječila. Jeruzalemski patrijarh Zaharije savjetovao mu je da skine svoju kraljevstvu odjeću i krunu i da umjesto toga obuče pokorničko ruho. Čim je Heraklije II. to učinio, mogao je unijeti križ u crkvu.

Uistinu, ovaj blagdan je proslava najvećeg Božjeg djela: Njegova smrt i uskrsnuće koje je porazilo smrt i otvorilo nebo. Krist je instrument mučenja i poniženja preobrazio u simbol spasenja. Kada je Mojsije podigao brončanu zmiju nad ljudima, to je bio predznak spasenja kroz Isusa kada je podignut na križ. Da bismo slijedili Isusa, moramo uzeti Njegov križ, slijediti Ga i postati poslušni sve do smrti. Činimo znak križa koji nam pomaže da učvrstimo svoje umove i srca u Bogu. Na Krštenju smo zapečaćeni znakom križa, što označava naše otkupljenje i da pripadamo Kristu. Gledajmo često u križ i shvatimo da kada činimo znak križ, dajemo čitavoga sebe Bogu – um, dušu, srce i tijelo.

U župi Međugorje, blagdan Uzvišenja svetoga Križa svake godine se svečano proslavlja svetom misom na brdu Križevac, prve nedjelje poslije blagdana rođenja Blažene Djevice Marije, odnosno Male Gospe. Ove godine blagdan Uzvišenja svetoga Križa proslavljen je u nedjelju, 11. rujna 2022. svečanom svetom Misom u 11 na Križevcu koju je predvodio fra Jure Barišić.

***

“Hvalimo se križem Gospodina našega Isusa Krista, jer on je naše spasenje.”

Ostavite komentar

Pin It